Нормативна навчальна дисципліна «Гомілетика» є складовою циклу загально-професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», має зв'язок насамперед з такими дисциплінами, як бібліологія, богослов’я, герменевтика та інші предмети гуманітарно- та соціально-економічного напрямку.

Програма навчального курсу «Гомілетика» для ОКР «бакалавр» спеціальності «Богослов’я» складена відповідно до навчального плану спеціальності. Курс розрахований на 120 годин (4 кредити), з них 57 ‑ самостійна робота, 63 ‑ аудиторні заняття: 34 ‑ лекційні, 29 ‑ семінарські роботи та практичні завдання. Курс завершується заліком. У процесі навчання студенти отримають необхідні знання під час аудиторних занять: лекційних, практичних (семінарських) — та індивідуальної роботи. Найскладніші питання винесено на розгляд і обговорення під час семінарських занять чи практикумів. Велике значення у процесі вивчення та закріплення знань має самостійна робота студентів. Всі види занять розроблено відповідно до положень Болонської декларації.

Мета курсу: показати студенту важливість біблійної проповіді. Допомогти утвердитися в покликанні проповідника. Навчити готувати і ясно викладати біблійну проповідь на церковному служінні.

Завдання курсу: розкрити студенту суть і мету біблійної проповіді. Навчити бачити взаємозв'язок між покликанням, помазанням і характером проповідника. Навчити розрізняти, готувати і застосовувати різні типи проповідей у своєму служінні — особливий акцент буде зроблено на розбір та підготовку тематичної, текстової та пояснювальної проповіді. Допомогти студенту підготувати і презентувати біблійну проповідь на богослужінні.